2014. augusztus 27., szerda

Az önéletrajzok 3 leggyakoribb hibája (a harmadik)

3. Rossz fénykép

Ha úgy döntesz, hogy fényképet is csatolsz jelentkezésedhez (ami egyébként nem kötelező, erről majd egy másik bejegyzésben írok), akkor az alábbiakra mindenképpen figyelj oda:

Milyen a rossz választás?
  • Nem megfelelő háttér (pl: mosdó, kupis nappali, kutya-macska a háttérben stb.).
  • Nem megfelelő (pl. otthoni) ruházat.
  • Rossz minőségű (homályos, sötét, fakó) kép.
  • Láthatóan magadról készített fotó (szelfi).
  • Dekoltázs, vagy felsőtest-villantós póz.
  • Buliban, vagy egyéb, nem odaillő helyen készült kép.




Milyen a jó választás?
  • Semleges háttér (pl. világos fal).
  • A megpályázott munkakör szempontjából releváns háttér (pl: irodai környezet).
  • Megfelelő ruházat (elegáns, vagy egyszerű, semleges, pl. fekete póló).
  • A váll vonala feletti ábrázolás (felesleges derékig érő, vagy egész alakos képet küldeni).
  • Mosolygás. Ez fontos, ha magabiztos, pozitív személynek szeretnénk látszani.
  • Jó minőségű kép. Nem kell hozzá műterem, vagy profi gép, csak egy világos helyszín és egy telefon.




A fotók csak illusztrációk, forrás: internet.


2014. augusztus 26., kedd

Az önéletrajzok 3 leggyakoribb hibája (a második)

2. Rossz szerkesztettség 

Nagyon sok önéletrajz azért vérzik el már rögtön a kiválasztás első másodperceiben, mert nem megfelelően van megszerkesztve. A rossz szerkesztettség vonatkozhat a tartalmi és formai szempontokra is. Nézzük a legfontosabb kritériumokat!




Így szerkeszd önéletrajzod tartalmilag:
  • Mindig fogalmazz bele anyagodba egy célkitűzést, hiszen így tudják majd beazonosítani jelentkezésed szándékát! 
  • Ne csak tényeket közölj szakmai pályafutásoddal kapcsolatban (mit, mikor és hol dolgoztál), hanem az adott munkahelyeken elért eredményeidet hangsúlyozd! Ebből fogják látni, hogy értékes jelentkező vagy.
  • A szakmai tapasztalatok felsorolásánál időrendben visszafelé haladj (a legutolsó munkahelyed felsorolásával kezdd!) és mindig azt fejtsd ki a legjobban! A 10 évvel ezelőtti munkádról fele annyit írj, a még régebbiről pedig csak egy-egy mondatot.
  • A végzettségeknél csak a megpályázott munkakör szempontjából fontosakat írd le! (Nem feltétlenül kell leírni, hogy cukrász és állattenyésztő végzettséged is van, ha mondjuk könyvelőnek jelentkezel)
  • A nyelvtudásnál és az egyéb ismereteknél a tényleges tudás szintje számít, nem pedig az a szó ami a bizonyítványon szerepel. Ha folyékonyan beszélsz angolul, akkor írd azt nyugodtan, hogy tárgyalóképes a nyelvtudásod, akkor is, ha papíron "csak" a középfokú nyelvvizsgád van meg.
Így szerkeszd önéletrajzod formailag:
  • 3 színnél ne használj többet, különben zavaró, túl csicsás lesz az anyag!
  • Betűtípus megválasztásánál is figyelj, kettő betűtípus bőven elég! A választáshoz itt találsz egy kis segítséget.
  • A főcímek (bekezdés-megnevezések) egyformák legyenek és mindegyik a lap ugyanazon a részén helyezkedjen el, egy vonalban! Egyik se lógjon ki! Ez természetesen igaz az egész szövegre.
  • Jó móka a formázgatás (félkövér, dőlt, kis betűk, nagy betűk variálgatása) de ezeket se vidd túlzásba, különben zavaró lesz olvasni!
  • Összességében az önéletrajzod legyen könnyen átlátható és esztétikus!

Ha egy önéletrajz nem megfelelően van megszerkesztve, akkor bizony nagyon hamar a "nem megfelelt" kupacban végezheti, még akkor is, ha a jelentkező egyébként megfelelő lenne a megpályázott munkára.  Egy nem esztétikusan elkészített dokumentumot ugyanis gyakran végig sem olvasnak a személyzetisek.

A te önéletrajzod milyen? Kíváncsi vagy véleményünkre? Küldd el nekünk! Címünk: oneletrajzugynokseg@gmail.com

Hamarosan pedig azt is megtudhatod, hogy mi az önéletrajzok harmadik leggyakoribb hibája.


2014. augusztus 23., szombat

Az önéletrajzok 3 leggyakoribb hibája (az első)

1. A Fókuszálás hiánya

Ha önéletrajzod úgy van megírva, hogy abban az olvasó nem fedez fel semmiféle tudatos, szépen felfelé ívelő, logikus életpályát, akkor nem igazán tud majd mit kezdeni pályázatoddal. Nem fogja tudni, hogy mi a karriercélod, és - mivel önéletrajzod nem fókuszál semmire - joggal feltételezheti azt, hogy igazán téged nem is a konkrét állás érdekel, csak az, hogy valahova végre felvegyenek. Ezt a hozzáállást azonban a cégek nem szeretik és nem is keresnek ilyen jelentkezőket. A személyzetisek azokra az önéletrajzokra csapnak le, amelyben látható egyfajta folytonosság, fejlődés a meghirdetett szakmai területen belül. Ha tehát értékesítőnek jelentkezel, akkor a kereskedelmi, értékesítési oldaladat domborítsd, ha adminisztrátornak, akkor a pontosságot, precizitást igénylő korábbi tapasztalataid emeld ki. Egyszóval: az önéletrajzba nem kell mindent tényszerűen felsorolni magaddal kapcsolatban. Az önéletrajzban fókuszálni kell és a meghirdetett munka szempontjából fontos oldalakat kidomborítani.

Hogy mi a második leggyakoribb hiba?

Hamarosan az is kiderül.

Addig is vedd elő meglévő önéletrajzodat és nézd meg, hogy van-e benne fókusz? Van-e célja? Ha te kapnád meg, kiderülne-e számodra, hogy a jelentkező milyen karrierutat követ?

Ha nem, akkor bizony át kell gyúrni egy kicsit az anyagot.



2014. augusztus 18., hétfő

Milyen betűtípussal írjunk?

Hiszed vagy sem, rengeteget számít, hogy önéletrajzod milyen betűtípussal van megírva, mert a választástól függően beállíthatod magad konzervatívnak, maradinak, régiesnek, de ugyanúgy fiatalosnak, modernnek, haladónak is. Mire figyelj, melyiket válaszd?
Kezdjük egy kis betűtannal!

A betűtípusokat két nagy kategóriára oszthatjuk.

Talpas betűk (Serifs):

A betűk végén, kis kiegészítő vonalakat találunk.

  
Talpas betűtípusok: Times New Roman, Antiqua, Baskerville, Bodoni, Bookman, Cambria, Garamond, Century Old Style, Georgia, Minion, Palatino.

Általános jellemzők: Nagyobb blokkokat tartalmazó, hosszabb szövegeknél (pl. könyvek) könnyebb olvasni. Emellett a talpas betűk komoly, hivatalos, megfontolt jelleget hordoznak, viszont éppen ezért egy ezzel a betűtípussal íródott szöveg régiesnek és megszokottnak is hathat. 

Talp nélküli betűk (Sans):

A betűk mindenféle kiegészítés nélkül záródnak.

  
Talp nélküli betűtípusok: Arial, Calibri, Century Gothic, Futura, Gotham, Helvetica, Impact, Myriad, Rotis Sans, Tahoma, Trebuchet, Verdana.

Általános jellemzők: Olvasáskor betűnként olvassuk (nem alkotnak szóképet, mint a talpas betűk). A talpas típusokkal szemben ezek inkább informális, bensőségesebb hangulatúak. Emellett egyszerű és letisztult jelleget is magunkban hordoznak, ezért összességében fiatalosabbak, modernebbek, ugyanakkor kevésbé kifinomult hatást is tükröznek.

Természetesen ez a két nagy csoport további részekre bontható, erről többet IDE KATTINTVA olvashatsz.

Javaslat önéletrajz-íráshoz:

Amennyiben valamilyen "komoly", klasszikus állást (jogi, hivatali területek, konzervatív munkakörök) szeretnél megpályázni, akkor mindenképpen valamilyen jól megválasztott talpas betűtípust használj. Ezzel felelősségteljes, pontos, megbízható, visszafogott, a hagyományos értékeket fontosnak tartó személyiséget sugallnak.

Azonban, ha azt szeretnéd, hogy vidámabb, modernebb felfogású, "haladóbb" gondolkodású jelentkezőként gondoljanak rád, akkor egyértelműen valamelyik talp nélküli betűtípus a jó választás.

Természetesen nem probléma, ha nem csak egy betűtípust használsz önéletrajzodban (pl. a címek kiemelésénél), de ebben az esetben figyelj arra, hogy ne csak mondjuk a talpas, vagy csak a talp nélküli típusokat variáld, hanem például a főcímeid legyenek talpasak, a szöveg többi része viszont talp nélküli. 

Ha kérdésed van az önéletrajzoddal kapcsolatban, írj nekem erre a címre: oneletrajzugynokseg@gmail.com

Ha pedig a betűtípusokról olvasgatnál még, kattints IDE vagy IDE

2014. augusztus 15., péntek

Tulajdonképpen mi az önéletrajz?

Az önéletrajz nem azt jelenti, hogy lelkiismeretesen leírod az összes végzettséged és minden eddigi munkatapasztalatodat. Az önéletrajz nem őszinteségi roham és nem önvallomás!

Az önéletrajz egy REKLÁMANYAG! Úgy kell elkészíteni, hogy felkeltse a kiválasztással foglalkozó szakember figyelmét. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindig csakis a megpályázott munkakörre formálva érdemes megírni. Ügyelni kell az adott állás szempontjából fontos szavak használatára és a domborításra.

Szeretnéd, hogy átnézzük és véleményezzük anyagodat? Küldd el címünkre: oneletrajzugynokseg@gmail.com


Önéletrajz Ügynökség a Facebookon is! Kövess minket! 

2014. augusztus 12., kedd

Vigyázz! Email címeddel sokat ronthatsz önéletrajzod megítélésén.

Kétféle megítélésű email cím típus létezik az önéletrajzokban. Vannak a megfelelők, és a komolytalanok (viccesek, bugyuták). Apróságnak tűnik, de mégis sok múlhat rajta, mert nem mindegy, hogy milyen email címet látnak a személyzetisek.

A példa kedvéért, ha valakit mondjuk Vashegyi Árpádnak hívnak, akkor az olyan kezdetű email címek, mint például a vashegyi75@, arpika@, arpi66@ bizony komolytalannak tűnnek, ellenben mondjuk a vashegyiarpad@, vashegyi.arpad@, arpad.vashegyi@ teljesen megfelelők.

Törekedjünk tehát arra, hogy a teljes nevünket használjuk email címünk elkészítésekor, mindenféle rövidítés, vagy számozás nélkül. Ha valakinek még nincs ilyen címe ne csüggedjen, bármikor 2 perc alatt elkészíthető.

Hány változatban készítsük el önéletrajzunkat?

Ha van egy korábban megírt önéletrajzod és azt küldöd minden megpályázni kívánt munkakörre, akkor az kicsit olyan, mintha ugyanabban a ruhában mennél a sarki boltba, a gyereked ballagására, vagy egy sportrendezvényre. Magyarul: nem elég "alkalomhoz illő". Ugyanígy van ez az önéletrajzokkal is. 
Minden egyes új álláshirdetésre kicsit át kell szabni az anyagot. Más "köntös" kell egy értékesítő, más egy adminisztrátor és más egy recepciós munkára is. És így van ez minden egyéb esetben. Ha nem veszed a fáradtságot, hogy mindig kicsit átírd cv-det, akkor saját esélyeid rontod az álláskeresés során. Az viszont már dicséretes, ha van egy jó alapanyagod, azaz egy "általános" önéletrajz, mert akkor mindig csak azt kell kicsit módosítani. 
Kérdésed van? Írj nekünk: oneletrajzugynokseg@gmail.com

2014. augusztus 7., csütörtök

Elhiszed? Ennyi idő alatt döntenek önéletrajzodról!

Ha úgy gondolod, hogy miután elküldted önéletrajzodat egy álláshirdetésre, azt majd valaki szépen, figyelmesen, szóról szóra elolvassa - sajnos tévedsz. A kiválasztással foglalkozó szakemberek 15 másodperc (!) alatt eldöntik, hogy érdekes lehet-e az anyagot az adott munkakör szempontjából, vagy sem. Ez az idő éppen elég nekik arra, hogy felfedezzék azokat a kulcsszavakat önéletrajzodban, amiből leszűrik, behívnak-e egy állásinterjúra, vagy sem.


Egy állás megszerzése szempontjából az első és legfontosabb a profi önéletrajz elkészítése, amely tartalmazza azokat a szavakat, amelyre a felvételiztetők egyből lecsapnak.

Szeretnéd megtudni, hogy a Te önéletrajzod hogyan vizsgázna? Küldd el címünkre: oneletrajzugynokseg@gmail.com, szakértőink pedig ingyenesen kielemzik Neked.

2014. augusztus 6., szerda

El fog tűnni az írott önéletrajz?

Jelenleg a papírra (kézzel, vagy géppel) megírt önéletrajznál nincsen egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb megoldás, ha álláskeresésről van szó. 

Igaz ugyan, hogy már megjelentek az úgynevezett videó cv-k, amik tulajdonképpen az álláspályázóról készült rövid, személyes bemutatkozó kis filmek, de gondoljunk bele: pályázati anyagunkat írott formában tudjuk a leggyorsabban elkészíteni, további előny, hogy korunktól, külső megjelenésünktől függetlenül  is nyugodt szívvel elküldhetjük emailben, de feladhatjuk akár postán, vagy vihetjük személyesen is, és nem mellesleg, az állásinterjúztató személyzetisek ezzel tudnak leghatékonyabban dolgozni, ráadásul imádnak rá jegyzetelni.

Nos, tudja ezt jelen pillanatban bármelyik másik álláskereső eszköz?
Ugye hogy nem!

Átírnád a régi önéletrajzodat? Küldd el nekünk és mi ingyen átnézzük: oneletrajzugynokseg@gmail.com