2014. október 14., kedd

Melyek a leggyakoribb önéletrajz-gyilkos kifejezések, és hogyan változtass rajtuk?


Vannak olyan szavak és kifejezések, amelyek önálló, felsorolásszerű használatával gyakorlatilag kimondod a halálos ítéletet az önéletrajzod felett. Kerüld őket mint a tüzet, mert rettentő közhelyesek, ráadásul ha ilyeneket írsz az anyagodba, akkor semmivel sem különbözöl a szürke tömegtől és a személyzetisek egy kalap alá vesznek a többi, unalmas pályázóval.
Mellőzd tehát a következőket:

"Jó kommunikációs képességgel rendelkezem"

Még jó. Egy beszédhibával rendelkező személyt aligha vesznek fel mondjuk szóvivőnek. De tényleg: ki dönti el, hogy mi számít JÓ kommunikációs képességnek? Hol van a jó és a rossz kommunikációs képesség közti határvonal? Látta már valaki? Én nem. Amíg nem támasztjuk alá konkrétumokkal, hogy mit értünk jó kommunikációs képesség alatt, addig a személyzetis szeme csak unottan végigsiklik az önéletrajz felett, ugyanis ezeket mindenki beleírja az önéletrajzába.



"Kreatív (vagy kreatív személyiség)"

Hogyne. Igazi kihívás reggelente kitalálni, hogy szeletelve, vagy bedörzsölve tegyük a fokhagymát a pirítósra, vagy hogy melyik cipőt válasszuk a nadrágunkhoz, de ezektől még nem leszünk az átlagnál kreatívabbak. Egyébként is az olyan munkaköröknél, amelyek tulajdonképpen nem is igényelnek kreativitást, felesleges erőlködni ennek a tulajdonságnak az emlegetésével.

"Csapatjátékos"

Attól még, hogy nem kapunk idegrohamot, ha két másik kollégánkkal kell osztoznunk egy irodán, még nem biztos, hogy mi vagyunk a céges szervezeti hierarchia pótolhatatlan láncszemei. Valószínű, hogy egy több fős vállalathoz pályázol (nem pedig egy egyéni vállalkozó mellé), ahol azért az a minimum követelmény, hogy képes legyél csapatban dolgozni. Elvégre is nem remetéket keresnek, ráadásul egyre több cég ma már projekt alapokon működik, ahol az összhang nélkülözhetetlen.

"Motivált"

Persze, hogy motivált vagy. Dolgozni akarsz, hogy meg tudj élni. Tiszta sor, de sajnos a munkáltatók, nem egészen csak ezt a motiváltságot keresik. Ha csak annyit írsz le, hogy motivált vagy, akkor az ugyanolyan, mintha arra lennél büszke, hogy van két kezed, amivel majd dolgozni fogsz. A motiváció a munkavégzéshez egyik legszükségesebb tulajdonság, így, ha nem írod le pontosan, hogy mit értesz ez alatt, nem fogják tudni értelmezni.


"Megbízható"

Nem lopsz? Nem fecseged ki a céges titkokat? Elvégzed a munkát, amit rád bíznak? Nagyszerű! De ezek is mind olyan tényezők, amik alapból benne kellene hogy legyenek minden emberben. Ettől még nem leszel különb, jobb, másabb mint a többi ezerötszáz jelentkező.

"Önállóan dolgozni tudó"

Hidd el, senki nem lesz azért hálás, ha fél év múlva már nem kell melléd egy állandó munkahelyi támasz, egy segítő kolléga, akihez bármikor fordulhatsz, ha segítségre szorulsz. A cégek elvárják, hogy minél hamarabb önállóvá válj (többek között ezért is van a próbaidő), aztán ne szívd tovább senki energiáját, hanem menjél a "bányába" lapátolni, vagy bármilyen más módon bevételt termelni. Az, hogy valaki önálló, dicséretes. De egyáltalán nem kiemelkedő teljesítmény.

"Jó szervezőkészség"

Reggeli, gyereket az oviba, munka, vásárlás, főzés, házimunka, stb. Bizony, szervezést igénylő - de a munkaadókat kevésbé érdeklő - napi feladatok. Persze-persze, nyilván nem is ezekre gondolnál, amikor leírtad az önéletrajzodba. De akkor pontosan mikre is? Mert tényleg jól hangzik, hogy jól szervezel, de csakis akkor, ha alá tudod támasztani, hogy mit és hogyan szerveztél meg eddig.

És a sort hosszasan lehetne folytatni, olyan elcsépelt, üres szavakkal, mint például: dinamikus, céltudatos, határozott, proaktív, problémamegoldó, innovatív, pontos, precíz stb. Ezekre mind-mind ugyanazok igazak, mint a fenti példák esetén, azaz, ne használd őket pusztán önmagukban felsorolva!

Rendben, de akkor mi a megoldás? Lássuk!

Első lépés:

Először is, ne kezdj el mindenfélét felsorolni magadról! Közelítsd meg a kérdést a leendő munkáltatód oldaláról! Gondolj bele, vajon milyen embert szeretnének abba a munkakörbe, amit éppen megpályázni készülsz. Egy múzeumi teremőrnek nem valószínű, hogy ugyanolyan tulajdonságok kellenek, mint egy televíziós bemondónak.

Második lépés:

Nézd meg az adott álláshirdetés 'Elvárások' részében leírtakat. Onnan szépen ki tudod puskázni azokat a készségeket és képességeket, amelyeket elvárnak a jelentkezőktől. Csakis ezekre alapozz! Csakis ezekkel kapcsolatban írj az önéletrajodban!

Harmadik lépés:

Példa, példa, példa! Írj példákat! Konkrétumokat, eredményeket, egyedi sikereket. Ezek fogják érdekelni a személyzetiseket, ezekbe tudnak kapaszkodni, ezek miatt leszel számukra érdekes. És ezekről fognak majd kérdezni a felvételi elbeszélgetésen. Add bele önéletrajzodba eddigi életed savát-borsát, ízesítsd meg rendesen azt a jelentkezést!



Nézzünk néhány példát:

Jól kommunikálsz? Akkor ilyeneket írj:

Napi kapcsolatot tartok tíz kollégával és több mint húsz partner céggel.
Felelős vagyok a hivatalos levelezés lebonyolításáért.
Naponta több mint ötven bejövő hívást fogadok és telefonos tájékoztatást nyújtok.
Rendszeresen én írom meg cégünk éves katalógusát.
Átlagosan naponta száz vásárlónak segítek a problémája megoldásában.

Jó szervező vagy? Néhány lehetséges példa:

Az év végi vállalati rendezvények egyik fő szervezője vagyok.
Felelek három közvetlen kollégám napi munkájának megszervezéséért.
A cégvezetés rám bízta az irodai eszközök teljes körű beszerzésének lebonyolítását.
Egyszerűsítettem az irodai adminisztrációs folyamatokat...

Kreatív vagy? Akkor hasonlók jól jöhetnek:

Kitaláltam egy új eljárást...
10 év után nekem sikerült megváltoztatnom/egyszerűsítenem a...
Én felelek a weboldalunk tartalmi feltöltéséért.
Az elmúlt fél évben három önálló ötletemet is megvalósította a cégvezetés...

Valóban csapatjátékos vagy? Bizonyítsd be hasonlókkal:

A projektben tizenketten vettünk részt, amiben én feleltem a ...-ért.
Csapatunk érte el a legjobb teljesítményt a tavalyi évben.
A kollégák engem választottak meg a ... élére/vezetőjévé/koordinátorává.
A projektben az én végeztem a

Pontos, precíz? Támaszd alá ilyenekkel:

Hibaszázalékom végig 2 % alatt volt, ami egyedülálló a cég életében.
Sosem volt határidős megcsúszásom.
Pontosságom és precízségem miatt engem bíztak meg az adminisztráció ellátásával.
Olyan jól rendszereztem, hogy a vezetőm idejéből naponta 1 óra is felszabadult.



Ugye érzékelhető a különbség?

Összefoglalva: Gondolj bele, hogy az a cég, ahová jelentkezel, még egyáltalán nem ismer Téged. Ne csak egyszavas tulajdonságokat írj magadról, mert minden pályázó ezt teszi, ezért nem fognak tudni megkülönböztetni a többiektől. Ha úgy érzed, hogy valamiben valóban erős vagy, akkor azt egy-két rövid, konkrét mondattal támaszd is alá. Ezek a mondatok pedig annál hatékonyabbak, minél precízebben mutatják a múltbeli eredményeidet, értékeidet.

Hasznosnak találtad az írást? Kövess a Facebookon is, ehhez kattints és lájkolj IDE KATTINTVA

Kérdésed van? Írj nekem, szívesen segítek!
Pintér Mátyás
Címem: oneletrajzugynokseg@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.